Mobilni internet na računaru u 2016.godini

huawei-e220

Svi mi znamo opciju za mobilni internet na telefonima. Takođe znamo I za opciju WiFi hotspot na telefonu. Sada ćete videti nešto jako interesantno.  

 

Huawei E220 sa kojim se danas upoznajemo je jedna interesantna spravica. Uređaj je star (iz 2008.godine) ali I u 2016.godini ima svoj ugled. Može da razvije brzinu do 7.2Mbps što je prihvatljivo iako to zavisi od Vašeg operatera. Podržava samo 3G na žalost, ali ja mislim da je 4G skup I ne daje toliko za tu cenu. Sve u svemu, 4G nije standard na Balkanu kao ni u Evropi, te je I 3G prihvatljivo rešenje.

 

Izvršava operacije preko USB 2.0 interfejsa. Ima takođe mogućnost da “simulira” CD čitač,to je ustvari samo memorija za Web’n’Walk manager (ili Mobile partner ili kako god se zove ako ste ga uzeli kodiranog). Takođe ako ste ga uzeli otključanog, ta memorija (otprilike oko 22MB) je sasvim dovoljna za pamćenje parametara za konekciju.

 

 

 

 

WP_20160803_10_13_10_Pro

Kao što možete primetiti, ja kod sebe imam dva takva- jedan Telenorov (koji mi je bio od 2009-2011 jedini izvor interneta) I jedan otključani (onaj beli). Crni radi bolje nego beli, jer je onaj bio ručno dekodiran, pa… ima malko više posla oko njega, ali nije strašno. Crni je došao sa pletenim kablom, a beli sa ovim gumenim kablom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     WP_20160803_10_13_53_ProWP_20160803_10_13_37_ProWP_20160803_10_13_45_Pro

Kao što vidite, na prednjoj strani modema imamo statusnu lapmicu. Značenja njenih blicanja ćemo saznati kasnije. Na desnoj strani nemamo ništa. Na levoj imamo ulaz za Full-size SIM karticu (običan SIM).  

 

 

Kartica se ubacuje tako da tup ugao kartice bude okrenut ka gore I da čipovi budu vidljivi. Tu malu plastikicu okrenete kontra I ubacite polako karticu. To vam je sva ta mudrost.

-Kad ga prikačite na računar, izaćiće vam da sistem instalira neke drajvere kao npr. Huawei Mass Storage device ili tako nešto. To je sve uredu, jer će se ostali potrebni drajveri tek instalirati. Nađite ikonicu Computer (na Windows 10 This PC ) , pritisnite desni klik na ono što se vidi pod sekcijom  Devices with removable storage I pritisnite Open Auto Play. Onda idite Run Autorun.exe.Instalirate program, nema toolbarova itd.

 

 

drajveri 1 od 2  slika 1slika 2

 

 

 

Untitled

 

Kada ste instalirali program, dovršiće se instalacija drajvera za sam uređaj. Stisnite samo Skip obtaing driver from Windows Update, opcija Yes. Na Windows Update-u, se jako retko (skoro nikad) se desi da ima drajvera, tako da.., a ubrzaćete proces svega.

 

Samo pritisnite dugme Connect (ako Vam je modem kodiran, ako nije moraćete parametre da podesite), I RADIIIIII NET YEIIIIII.

 

 

 

 

-Ako imate dekodiran modem, instalirajte program sa njega I sve ide kao za kodirane samo, morate da podešavate parametre. Idite na Tools, pa Options I pronađite Profile management. Pronađite parametre na internetu, tu već ne mogu da vam pomognem.

 

-Uglavnom, modem je dobar, hvata net super, interfejs je jednostavan. Jedino što treba na Windows 10 da se čačka Device Manager. Ako vam se dešava da ne prepozna iz prve, pogledajte rešenje (privremeno rešenje, do sledećeg priključivanja ) ovde.

 

-Možete ih kupiti polovne na KupujemProdajem.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s